Bahan A
3 biji kuning telur
20 gram gula kastor
40 ml minyak jagung
40 ml susu segar
60 gram tepung kek
Bahan B
3 biji putih telur
40 gram gula kastor
Bahan kastad
200 ml susu segar
1 1/2 tbsp kastad
3 tbsp gula kastor
Bahan whipped cream
1 cawan whipping cream
2 sudu gula aising
Cara penyediaan:
Langkah 1
Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang, masukkan minyak dan susu.
Kacau sehingga rata
Langkah 2
Ayakkan tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata dan letak tepi (A)
Langkah 3
Pukul putih telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental (B)
Langkah 4
Satukan B ke dalam A secara berperingkat. Kacau secara perlahan menggunakan spatula
Langkah 5
Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar suhu 140 selama 25-30 min. Bergantung kepada oven masing2.
Langkah 6
Satukan semua bahan dan masak sehingga kental dan berkilat. Sejukkan.
Langkah 7
Pukul whipping cream bersama gula sehingga kental.
Langkah 8
Satukan whipping cream dan adunan kastad
Langkah 9
Lubangkan tengah2 cup cake yg telah siap dibakar lalu picitkan cream sehingga penuh. Simpan dalam peti sejuk. Sedia dihidang

No comments:
Post a Comment