Wednesday, 28 March 2018

RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CAKE

Bahan A 3 biji kuning telur 20 gram gula kastor 40 ml minyak jagung 40 ml susu segar 60 gram tepung kek Bahan B 3 biji putih telur 40 gram gula kastor

Bahan kastad 200 ml susu segar 1 1/2 tbsp kastad 3 tbsp gula kastor Bahan whipped cream 1 cawan whipping cream 2 sudu gula aising

Cara penyediaan: Langkah 1 Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang, masukkan minyak dan susu. Kacau sehingga rata Langkah 2 Ayakkan tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata dan letak tepi (A)

Langkah 3 Pukul putih telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental (B) Langkah 4 Satukan B ke dalam A secara berperingkat. Kacau secara perlahan menggunakan spatula

Langkah 5 Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar suhu 140 selama 25-30 min. Bergantung kepada oven masing2. Langkah 6 Satukan semua bahan dan masak sehingga kental dan berkilat. Sejukkan. Langkah 7 Pukul whipping cream bersama gula sehingga kental.

Langkah 8 Satukan whipping cream dan adunan kastad Langkah 9 Lubangkan tengah2 cup cake yg telah siap dibakar lalu picitkan cream sehingga penuh. Simpan dalam peti sejuk. Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment