Wednesday, 28 March 2018

RESEPI TOM YAM PUTIH

Bahan-bahan:
-1/2 ekor ayam saiz kecil - dicincang kasar -5 batang serai dititik -3 biji bawang besar dipotong 8 -3 ulas bawang putih diketuk -1 1/2 inci lengkuas diketuk cili padi dititik - kuantiti -ikut suka jus limau nipis semasam rasa
-5 helai daun limau purut disiat -1 liter air rebusan ayam -sedikit sotong basah -sedikit udang basah -2 paket cendawan tiram - disiat -1 paket putik jagung - dipotong ikut suka -1 batang lobak merah - dipotong ikut suka -1 genggam brokoli - dipotong
-1 genggam bunga kobis - dipotong -2 biji tomato saiz besar - potong baji sedikit daun ketumbar - dihiris garam dan gula secukupnya sedikit perasa

Cara: 1. Rebus ayam bersama bawang besar, bawang putih, cili api, serai, lengkuas bersama air rebusan ayam secukupnya. 2. Apabila kuah mendidih dan ayam mulai empuk, tambahkan dengan sotong dan udang. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya.

3. Masukkan brokoli, putik jagung, lobak dan kubis bunga. 4. Apabila sayuran agak layu masukkan cendawan tiram dan tomato. 5. Masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa. 6. Biarkan seketika di atas api bolehlah dihidangkan panas-panas bersama hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment