Bahan-bahannya:
12 keping roti gardenia
3 cawan susu segar
6 sudu besar gula
1/4 buku dari 250gm butter ( dicairkan )
2 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar kismis
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:
1. Siat-siatkan roti dan rendam dengan susu segar hingga lembut.
2. Masukkan gula, butter cair, tepung jagung, kismis, telur dan esen vanilla dalam bekas. Gaul sebati.
3. Masukkan adunan ini ke dalam adunan roti yang direndam, gaul dan kacau sebati.
4. Lenserkan acuan dengan margerin dan masukkan adunan tadi.
5. Bakar hingga masak.
6. Setelah puding agak sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
Sos Kastard
Bahan:
1 tin susu cair
1/2 cawan air
4-5 sudu besar gula
2 sudu kecil tepung kastard
2 helai daun pandan simpulkan(untuk wangi,takde pun takpe)
Caranya:
1. Bancuh tepung kastard bersama air hingga sebati.
2. Campur semua bahan dan masak sehingga sedikit likat dan mendidih.(kacau laju2 tau..nanti berketul)
3. Sejukkan. SIAP!
(P/S : Kalau ada pressure cooker pun boleh guna jugak..lagi senang. Campak je bahan2 puding roti tu)😋

No comments:
Post a Comment