Wednesday, 28 March 2018

RESEPI SPICY KOREAN FRIED CHICKEN

Bahan-bahan (perapan ayam): - Kepak ayam - ½ cawan buttermilk Campuran tepung: - ½ cawan tepung ubi kentang - 1 sudu besar garlic salt - 1 sudu besar baking powder - 1 sudu besar lada hitam

Bahan-bahan (sos) - 1 sudu besar madu - 4 sudu besar pes cili Korea(Gochujang) - 2 sudu besar sos tomato - 3 ulas bawang putih - ½ sudu besar kicap masin - 1 sudu besar cuka - 1 sudu besar minyak bijan

Cara-cara (perapan ayam):
1. Perapkan ayam dgn buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi, baking powder, lada hitam & garlic salt 3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung. 4. Goreng ayam hingga keemasan Cara-cara (sos):
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan pes cili Korea(Gochujang).
2. Masukkan sos tomato, kicap masin, madu, minyak bijn dan cuka. Gaul kesemuanya Cara-cara (sos):
1. Panaskan minyak 3. Apabila sudah dimasak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul. 4. Taburkan bijan dan daun bawang ke atas ayam. 5. Siap untuk dihidang! :D

No comments:

Post a Comment