Bahan-bahan (perapan ayam):
- Kepak ayam
- ½ cawan buttermilk
Campuran tepung:
- ½ cawan tepung ubi kentang
- 1 sudu besar garlic salt
- 1 sudu besar baking powder
- 1 sudu besar lada hitam
Bahan-bahan (sos)
- 1 sudu besar madu
- 4 sudu besar pes cili Korea(Gochujang)
- 2 sudu besar sos tomato
- 3 ulas bawang putih
- ½ sudu besar kicap masin
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu besar minyak bijan
Cara-cara (perapan ayam):
1. Perapkan ayam dgn buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi, baking powder, lada hitam & garlic salt
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan
Cara-cara (sos):
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan pes cili Korea(Gochujang).
2. Masukkan sos tomato, kicap masin, madu, minyak bijn dan cuka. Gaul kesemuanya
Cara-cara (sos):
1. Panaskan minyak
3. Apabila sudah dimasak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
4. Taburkan bijan dan daun bawang ke atas ayam.
5. Siap untuk dihidang! :D

No comments:
Post a Comment